Végtelenül Nő

A meddőséggel folytatott harc megváltoztatott

Van-e értelme a meddőséggel folytatott harcnak? A kérdés nem költői. Nagyjából minden ötödik, párkapcsolatban élő és gyermeket tervező nő felteszi magának. Hol sóhajtva, hol sírva, hol rezignáltan. Számomra – bármilyen hihetetlen – volt értelme a fogantatási problémáknak és a küzdelemnek. Hiába van most boldogság, nem feledem, honnan jöttem. Szögezzük le az elején: mindenkinek más az… Tovább »

Lehetnek-e a páciensnek elvárásai az orvosa felé?

Olykor úgy érzem, két tábor van: az orvosok, akik szerint minden beteg hülye és a betegek, akik szerint az orvosok istenek, pénzéhesek, rátartiak. Enyhén persze sarkítok, de a helyzet az, hogy Magyarországon még mindig dívik a hierarchikus berendezkedés orvos és páciens között. A felnövekvő generációk viszont éheznek a partnerségi viszonyra. Ismerős a szituáció, amikor valamilyen… Tovább »

Testkultusz – Bochkor Gábor védelmében

Nemrég fútótűzként söpörtek végig az interneten Bochkor Gábor, rádiós műsorvezető szavai. Azt állította, hogy aki nem foglalkozik a külsejével az méltatlan lesz a partneréhez.  Mindezt Pierce Brosnan molett felesége kapcsán mondta. Nos, abban nem értek vele egyet, hogy ez a nő igénytelen lenne. Szerintem kifejezetten szép, bár tény, hogy pár ruhát illene mellőznie. Másrészt viszont… Tovább »

Meddőség: a test, a lélek és az üzlet

Egyre több meddőségi centrum honlapját böngészem mostanában. Bevallom őszintén – egy-kettő kivételével – szinte az összes megrémiszt. Olyanokról beszélnek, mint eredményesség, hatékonyság meg sikeresség. Százalékokkal dobálóznak és különböző mesterséges megtermékenyítési beavatkozások terminus technikusaival.  Van egy sanda gyanúm az árlistát böngészve: nem a meddőségi probléma okára akarnak rájönni és természetes úton kezelni azt, hanem igyekeznek gyorsan… Tovább »

Szeretni az alkoholista családtagot: lehetséges?

Azt mondta nekem egyszer egy pszichológus, hogy az ember bizony nem jókedvében kezd el inni. Mindenkinek megvan rá az oka: igaz, nyilvánvalóan nem ez a jó megoldási stratégia a felmerülő párkapcsolati és egyéb problémákra. Sokat hajtogatott tény, hogy Magyarország az élmezőnyben van alkoholizmus tekintetében. Egy 2013-as WHO jelentés szerint itthon évente 1000 emberből 75 az… Tovább »

“Nem éreztem magam nőnek, alkalmatlannak tartottam a testem a teherbeesésre” – PCOS és a gyermekáldás

„Hét évig hallgattam, hogy nekem soha nem lehet természetes úton gyerekem” – meséli Lilla (29), akit a húszas évei elején diagnosztizáltak inzulinrezisztenciával és PCOS-sel. Ma már azonban boldogan tartja karjában pár hetes gyönyörű kisfiát. A gyermekáldáshoz végül nem volt szükség mesterséges beavatkozásra. De kitartásra annál inkább. A policisztás petefészek szindróma (PCOS) egy komplex anyagcserezavar, amely… Tovább »

Szédülés, amikor a tested megálljt parancsol

Egyik nap arra ébredtem, hogy forog velem a szoba. Úgy éreztem, mintha mozogna a szekrény az ágyunk mellett. Behunytam a szemem. Hátha csak még kómás vagyok, és nem tértem teljesen magamhoz. Újra kinyitottam, továbbra is forgott minden. Körbe-körbe. Állítsa le valaki – gondoltam kétségbeesetten. Felültem az ágyon, eszembe jutott, hogy néhány éve volt már hasonló…. Tovább »

Összetartozás és testi tünetek

Elhagyott a férjem. Megrendezte a saját halálát, majd lelépett az exével. Írtam egy sms-t az andrológus dokinak, hogy ne várjon a páromra, nem megy már spermavizsgálatra, mert már nem vagyunk együtt. A válasz nem tőle jött, hanem a galád férjemtől: elhordott mindennek, utolsó szemét riherongynak. Aztán megtaláltam őket, egy tisztáson piknikeztek az ex-nőjével. Rettenetesen összevesztem… Tovább »

Magadat viszed mindenhova, akárhova is menjél – avagy hogyan győzzük le a GÖRCSöt

A férjem elé álltam és azt mondtam, most hat hónapra bevonulok egy zárdába, hogy lecsöndesítsem az elmémet és elmélkedhessek az élet értelméről. Vállat vont: rendben, tégy, ahogy jónak látod – mondta. Bevonultam a zárdába, és már az első nap szembesültem a ténnyel, nem én vagyok az egyedüli “civil”. Egy tucat hozzám hasonló ember vett körül…. Tovább »

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Fóbiák

Bár a szó szoros értelmében nem rendelkezem semmilyen fóbiával, mégis a héten volt egy fura élményem. Egyik barátnőm kitalálta, hogy menjünk el egy kiszabadulós játékra. Először igent mondtam, majd az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy riadalmat érzek a szabadulós szoba gondolatára. Én egyértelműen nem akarok menni. Abban a minutumban kapnék pánikot, amikor ránk zárnák az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!